Sinds 1 april 2019 is het gemeentehuis van Merksplas het eerste gebouw in België dat uitsluitend op groen gas verwarmd wordt. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen maar het gebouw uit 1953 is zijn tijd dus ver vooruit. “We zijn best trots dat we dit als kleine gemeente als eerst kunnen verwezenlijken”, vertelt burgemeester Frank Wilrycx.

Het groen gas is afkomstig van de vergistingscentrale van IOK Afvalbeheer in Beerse. Daar verwerken ze sinds vorig jaar het gft-afval van zo’n 500.000 Kempenaars tot biogas. Daarna wordt het opgeschoond tot groen gas om het opnieuw te kunnen injecteren in het gasnetwerk. Momenteel produceert de centrale het equivalent van het jaarverbruik van zo’n 250 gezinnen. Dit zou later uitgebreid worden naar 1000 gezinnen. Om een idee te geven: het gemeentehuis verbruikt jaarlijks evenveel energie als zeven tot acht gezinnen.

Waar gaat de rest van het geproduceerde groen gas dan naartoe? Ook de gevangenis, het Centrum voor Illegalen en de boerderij op de Kolonie-site in Merksplas zullen in de toekomst aansluiten op het groengasnetwerk. 70 tot 80% van de lokaal opgewekte groene stroom zal in de toekomst voor deze gebouwen bestemd zijn. Maar voor het zover is, moet er op die locatie eerst een warmtekrachtkoppeling geplaatst worden. “De bouwaanvraag daarvoor is nu recent ingediend”, besluit burgemeester Wilrycx.

Meer weten?
Lees het volledige artikel hier